Ouder worden
„Nothing makes one old so quickly as the ever-present thought that one is growing older” Georg Christoph Liechtenberg
Meer30.11.2020
Decubitus is de medische term voor drukletsel of doorligwond. Het komt meestal voor ter hoogte van een botuitsteeksel en de wond is scherp afgelijnd. De huid en het onderliggende weefsel worden beschadigd door langdurige druk, of druk in samenhang met schuifkrachten. Een vochtige, broeierige omgeving is een ongunstige omstandigheid. De beschadigingen variëren van roodheid tot diepe wonden. Decubitus kan leiden tot ernstige complicaties en verminkingen. Factoren die een rol spelen bij decubitus:
Huidzones waar vaak doorligwonden ontstaan:
Decubitus wordt onderverdeeld in vier gradaties, gebaseerd op de verschijningsvormen
STADIUM I – niet-wegdrukbare roodheid van de intacte huid. Als met de duim op de huidverkleuring wordt gedrukt, wordt de huid niet wit. Er is al schade toegebracht aan het huidweefsel. Mogelijke symptomen zijn zwelling, verkleuring, warmte en verharding van het weefsel.
STADIUM II – oppervlakkige huidbeschadiging van de opperhuid. De beschadiging manifesteert zich als een blaar of oppervlakkige ontvelling.
STADIUM III – huidinfectie met schade of necrose aan de huid en onderhuids weefsel. Het letsel kan zich uitstrekken tot aan het onderliggende bindweefsel. De wond ziet eruit als een diepe krater. Het afgestorven weefsel is geel of zwart of er is een rood granulerende wondbodem aanwezig.
STADIUM IV – uitgebreide weefselschade of weefselsterfte (necrose) van spieren, botweefsel of ondersteunende weefsels. Zwarte en gele necrose zijn aanwezig.
Doorligwonden komen doorgaans niet voor bij mensen die in staat zijn te reageren op lichamelijke ongemakken, veroorzaakt door druk of wrijving. De zenuwen geven via pijnprikkels aan wanneer het lichaam bewogen moet worden. Mensen met beperkte mobiliteit of mensen die geen pijnprikkels ervaren door ziekte, handicap of een ongeval, kunnen al binnen enkele uren decubitus ontwikkelen. Door preventieve maatregelen kunnen doorligwonden worden voorkomen of verminderd. Hieronder volgen een aantal richtlijnen.
Het belangrijk om de huid regelmatig te controleren op beschadigen, zoals rode plekken die zichtbaar blijven bij het verzitten of verliggen, blaren en andere huidletsels. Plaatsen met uitstekende botten, waar veel druk op wordt uitgeoefend, verdienen extra aandacht: stuitje, heupen, hielen, zitbeenknobbels, knieën, enkels, schouderbladen, wervelkolom en achterhoofd.
Consulteer direct een arts wanneer doorligwonden ontstaan, want de behandeling neemt veel tijd in beslag. Hoe eerder er mee wordt begonnen, hoe sneller en effectiever de behandeling zal werken.
Voor meer informatie over huidverzorging, klik hier. Lees ook Praktische adviezen voor zorgverleners.
„Nothing makes one old so quickly as the ever-present thought that one is growing older” Georg Christoph Liechtenberg
MeerMantelzorg vereist veel kracht en energie, zowel fysiek als mentaal. Als u deze uitdaging aangaat, is het belangrijk dat u zichzelf niet wegcijfert, maar goed voor uzelf zorgt.
MeerEen goed gekozen product zorgt voor draagcomfort, vermindert het risico op huidbeschadiging en betekent minder werk voor de zorgverlener. Kies een product met onze hulp.
Kies een productDe juiste maat kiezen is erg belangrijk. Daarom hebben we een eenvoudige tool gemaakt.
Kies een maat